Kulebiak z kapustą i grzybami

Pati
Boże Narodzenie
14.12.2018 14:03
Kulebiak z kapustą i grzybami

Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 jajko 100 ml ciepłego mleka 20 g roztopionego masła sól Farsz: 300 g kapusty kiszonej z marchewką szklanka suszonych grzybów 1 papryczka chili około 4 liski laurowe 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego pieprz sól Dodatkowo: 1 rozkłócone jajko mak Na początku drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Nie solimy na początku, ponieważ kapustę bardzo łatwo można przesolić, najlepiej sól dodać na samym końcu. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C z termoobiegiem około godzinę. Kulebiak z kapustą i grzybami to klasyka, którą uwielbiam, zresztą jak wszystkie potrawy z kapustą i grzybami 😀 Przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Kulebiak przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (najlepiej łączeniem w dół), a górę smarujemy rozkłóconym jajkiem i obsypujemy makiem. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około 45 minut, co jakiś czas mieszając. Kapustę kroimy (można ją zostawić w całości, ale ja nie lubię kiedy się ciągnie) i wrzucamy do garnka/patelni. Nakładamy farsz, pozostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu z jednej strony. Później dodajemy zaczyn z drożdży, jajko, roztopione masło, resztę mleka i sól. Gotowy kroimy w grube plastry, które podajemy z czerwonym barszczem. przepis na jedno z tradycyjnych wigilijnych dań. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się farszem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/maczne/kulebiak-z-kapusta-i-grzybami