- Czas gotowania: 5 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
3 duże jajka (ok. 210 g)
2 plasterki szynki wieprzowej (30 g)
garść pokrojonego szczypiorku (20 g)
1/3 kulki mozzarelli (ok. 40 g)
kilka plasterków czerwonej podłużnej papryki ( ok. 30 g)
1 łyżeczka mąki ryżowej (ok. 5 g) - podejrzewam, że inna też się by dobrze sprawdziła
kurkuma, pieprz, słodka papryka wedle uznania (nie ma potrzeby solenia - wędlina nada już odpowiedni słony smak)
Przepis
Jajka roztrzepać razem z mąka i przyprawami. Wylać na lekko natłuszczoną nagrzaną patelnię. Posypać pokrojoną w kosteczkę szynką, szczypiorkiem, położyć pokrojoną w plasterki mozzarellę, a następnie papryczkę. Smażyć na najmniejszym ogniu pod przykryciem, aż zetną się jajka.
Jeśli lubisz mocno ścięte jajka, podważ omlet, delikatnie zsuń na talerz i przewróć z powrotem na patelnię, podsmaż tak pół minutki i z powrotem przerzuć na talerz "ładną" stroną :)