WYTRAWNY OMLET

WYTRAWNY OMLET

Jajka roztrzepać razem z mąka i przyprawami. Wylać na lekko natłuszczoną nagrzaną patelnię. Posypać pokrojoną w kosteczkę szynką, szczypiorkiem, położyć pokrojoną w plasterki mozzarellę, a następnie papryczkę. Smażyć na najmniejszym …

Składniki

3 duże jajka (ok. 210 g)

2 plasterki szynki wieprzowej (30 g)

garść pokrojonego szczypiorku (20 g)

1/3 kulki mozzarelli (ok. 40 g)

kilka plasterków czerwonej podłużnej papryki ( ok. 30 g)

1 łyżeczka mąki ryżowej (ok. 5 g) - podejrzewam, że inna też się by dobrze sprawdziła

kurkuma, pieprz, słodka papryka wedle uznania (nie ma potrzeby solenia - wędlina nada już odpowiedni słony smak)

Przepis

Jajka roztrzepać razem z mąka i przyprawami. Wylać na lekko natłuszczoną nagrzaną patelnię. Posypać pokrojoną w kosteczkę szynką, szczypiorkiem, położyć pokrojoną w plasterki mozzarellę, a następnie papryczkę. Smażyć na najmniejszym ogniu pod przykryciem, aż zetną się jajka.

Jeśli lubisz mocno ścięte jajka, podważ omlet, delikatnie zsuń na talerz i przewróć z powrotem na patelnię, podsmaż tak pół minutki i z powrotem przerzuć na talerz "ładną" stroną :)

 https://vroblewska-fitlife.blogspot.com/2016/05/wytrawny-omlet.html
Zdjęcie profilowe Emilia Wróblewska Fitlife
Emilia Wróblewska Fitlife

Jestem studentką III roku dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Na swoim blogu prezentuję Wam różne przepisy, które są zdrowszymi wersjami tradycyjnych przepisów. Staram się używać podstawowych, łatwo dostępnych produktów. Pod każdym przepisem znajdziecie jego wartość odżywczą wraz z witaminami i minerałami, a także IG i ŁG. Serdecznie zapraszam! Kontakt: [email protected]

Polecane