Składniki: szklanka kaszy jaglanej (250 g) 0,5 l mleka (1,5%) 250 ml wody ¼ płaskiej łyżeczki soli łyżeczka masła 5 łyżek cukru 2 galaretki truskawkowe 3 czubate łyżki żelatyny 125 ml wrzątku ok 300 g truskawek Przygotowanie Wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kilka odstawiamy na wierzch ciasta, a resztę miksujemy na mus. Po jakiś dwóch godzinach, kiedy masa zastygnie, układamy na niej pozostałe truskawki pokrojone w plasterki i zalewamy tężejącą galaretką. Następnie kaszę zalewamy resztą mleka, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Masę przelewamy na blaszkę (moja ma wym ok 24x24cm) i wstawiamy do lodówki.