Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - ulubiony makaron (u mnie gniazda/wstążki) - pół pęczka białych szparagów (ok. 10 sztuk) - 1 małą śmietanę 30% (200 g) - 2-3 łyżki tartego parmezanu - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczkę masła - 1 łyżeczkę tymianku - pieprz - natkę pietruszki do posypania (opcjonalnie) 7. Do sosu dodajemy odcedzony makaron i szparagi, całość delikatnie mieszamy i ewentualnie ponownie doprawiamy pieprzem oraz drugą częścią soku z cytryny. 2. Szparagi obieramy ze skórki (najlepiej obieraczką do warzyw) od miejsca poniżej główki, aż do twardej końcówki. Tak przygotowane szparagi wrzucamy do wrzącej wody ze szczyptą soli i cukru na ok 10-15 min aż zmiękną. 6. Następnie dodajemy parmezan, tymianek oraz połowę soku z cytryny i całość gotujemy, aż powstanie gęsty sos. Prosty i szybki, więc kto jeszcze nie próbował szparagów w tym roku, musi się śpieszyć, bo ich sezon powoli dobiega końca. Główki nie obieramy, a twarde końcówki odcinamy najlepiej ok. 2 cm od dołu.