Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 łyżeczki chili w proszku (lub więcej) 2 łyżki soli główka czosnku zalewa: 1 szklanka octu 10% pół szklanki wody 1,5-2 szklanki cukru 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe Ogórki bardzo dokładnie szorujemy i kroimy w cienkie plasterki. Podobne przepisy: Ogórki z ananasem Ogórki w curry z selerem naciowym Ogórki w kurkumie i curry Ogórki z kolendrą Ogórki w zalewie gyros Ogórki w zalewie musztardowej Mizeria na zimę do słoików Z octu, wody, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych robimy zalewę – wszystko pakujemy do garnka i gotujemy jakieś 2 minuty. Edit: w sumie nie wiem po co odlewać wodę, a później dodawać ją do zalewy, zawsze tak robiłam, nie zastanawiając się nad tym. Z tej porcji składników wyszło mi 6 średnich słoików, trochę mało jak na cały sezon jesienno-zimowo-wiosenny. Z podwójnej porcji, ostatni słoik został spałaszowany u nas jakieś 2 miesiące temu. Do ogórków dorzucamy rozdrobniony czosnek, chili i odcedzoną zalewę, całość odstawiamy na 12 godzin.