Sałatka z młodymi ziemniakami, szparagami i jajkiem

Iza
Sałatki
20.06.2016 20:20
Sałatka z młodymi ziemniakami, szparagami i jajkiem
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki:

250 g zielonych szparagów

1 łyżeczka masła klarowanego

sól

pieprz

250 g obranych młodych ziemniaków

garść świeżego zielonego groszku

½ czerwonej cebuli

1 łyżka posiekanego koperku

2 jajka ugotowane na twardo

Sos:

2 łyżki oliwy

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżka musztardy francuskiej

szczypta soli

szczypta świeżo mielonego pieprzu

szczypta cukru

Przepis

Młode ziemniaki oskrobać lub cienko obrać i ugotować. Jajka ugotować na twardo. Świeży zielony groszek zblanszować (zanurzyć na około minutę we wrzątku, potem szybko schłodzić).

Szparagi umyć, oczyścić, odłamać zdrewniałe końcówki. Zielone szparagi pociąć na mniejsze około 5 cm kawałki. Wrzucić na rozgrzana patelnię z łyżeczką masła klarowanego. Lekko posolić i popieprzyć. Smażyć około 5 – 8 minut, tak aby szparagi zmiękły, ale pozostały pięknie zielone i chrupkie - schłodzić.

Przygotować sos mieszając oliwę, ocet jabłkowy, musztardę francuską, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Na talerzu ułożyć młode ziemniaki, zielone szparagi, pokrojoną w piórka czerwoną cebulkę, zielony groszek, cząstki jajek ugotowanych na twardo. Całość posypać drobno pokrojonym koperkiem i polać sosem.