- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki:
250 g zielonych szparagów
1 łyżeczka masła klarowanego
sól
pieprz
250 g obranych młodych ziemniaków
garść świeżego zielonego groszku
½ czerwonej cebuli
1 łyżka posiekanego koperku
2 jajka ugotowane na twardo
Sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka musztardy francuskiej
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
szczypta cukru
Przepis
Młode ziemniaki oskrobać lub cienko obrać i ugotować. Jajka ugotować na twardo. Świeży zielony groszek zblanszować (zanurzyć na około minutę we wrzątku, potem szybko schłodzić).
Szparagi umyć, oczyścić, odłamać zdrewniałe końcówki. Zielone szparagi pociąć na mniejsze około 5 cm kawałki. Wrzucić na rozgrzana patelnię z łyżeczką masła klarowanego. Lekko posolić i popieprzyć. Smażyć około 5 – 8 minut, tak aby szparagi zmiękły, ale pozostały pięknie zielone i chrupkie - schłodzić.
Przygotować sos mieszając oliwę, ocet jabłkowy, musztardę francuską, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Na talerzu ułożyć młode ziemniaki, zielone szparagi, pokrojoną w piórka czerwoną cebulkę, zielony groszek, cząstki jajek ugotowanych na twardo. Całość posypać drobno pokrojonym koperkiem i polać sosem.