Gołąbki w liściach botwinki

Iza
Obiad
16.06.2016 22:27
Gołąbki w liściach botwinki
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

duże liście z dwóch pęczków botwinki

500 g mielonego mięsa z indyka

½ szklanki gotowanej białej fasoli (mała puszka)

2 łyżki kaszy manny

1 jajko

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego

1 łyżka cząbru

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżeczka domowego pieprzu ziołowego

1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

½ szklanki bulionu lub wywaru warzywnego

1 łyżka masła

Przepis

W garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki octu i na pół minuty wrzucić do niej liście botwinki. Liście powinny lekko zmięknąć. Wyjąć je na papierowy ręcznik i osuszyć.

Do mielonego mięsa z indyka dodać białą fasolę, kaszę, jajko, drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy (czosnek niedźwiedzi, natkę pietruszki, cząber, ocet balsamiczny, domowy pieprz ziołowy, sól). Wszystko dokładnie wymieszać.

Kolejno faszerować liście botwinki: na liściu, blisko nasady kłaść porcję mięsnego nadzienia, boki liścia zwijać do środka, po czym rolować je (podobnie jak zwija się krokiety).

Na patelnię wlać bulion i dodać łyżkę masła, ciasno układać obok siebie gołąbki. Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około pół godziny.

Gołąbki w liściach z botwinki podawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką lub ze świeżym pieczywem.