Wątróbka w sosie słodko-ostrym

Małgorzata
Obiad
13.06.2016 23:03
Wątróbka w sosie słodko-ostrym

Składniki

700 g wątróbki drobiowej

50 g rodzynek

2 duże cebule

1 łyżeczka miodu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka masła

4 łyżki oliwy

około 200 ml wody

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

pieprz czarny

sól

Przepis

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i odsączamy na sicie z wody. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni do duszenia rozpuszczamy masło z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i podsmażamy od czasu do czasu mieszając do momentu, aż będzie szklista i miękka. Następnie dodajemy wodę, miód, koncentrat i rodzynki. Wszystko razem mieszamy i dusimy dalej na małym ogniu około 10 minut.

Na dużej patelni rozgrzewamy resztę oliwy. Obsmażamy wątróbkę z każdej strony do momentu, aż nie będzie wypływała z niej krew. Wątróbkę dodajemy do cebuli (bez tłuszczu). Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy na małym ogniu około 10-15 minut, aż sos się zredukuje. Jeżeli sos za bardzo odparuje, możemy dodać odrobinę wody. Pamiętajmy, że danie powinno być lekko pikantne. Podajemy najlepiej z ziemniakami.