Wątróbka z duszoną cebulką i jabłkiem

Patrycja
19.01.2015 14:25
Wątróbka z duszoną cebulką i jabłkiem

Przepis

SKŁADNIKI (na 4 porcje):

1kg wątróbki wieprzowej

4 cebule

2 średnie jabłka

2 łyżki masła

mąka

olej

sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Cebulę pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę, posolić i dusić na małym ogniu. Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w mące. Rozgrzać olej i smażyć wątróbkę. Należy nie za długo jej smażyć aby nie była twarda. Do duszącej się cebulki dodać obrane i pokrojone na 8 jabłka. Dusić jeszcze chwilę aby jabłka się podgrzały ale nie rozpadły. Wrzuć wątróbkę do duszącej się cebulki i jabłka. Nałożyć na talerz. Podaję z tłuczonymi ziemniaczkami i sałatą.

SMACZNEGO!