Składniki: - 6 jajek większych - 1,5 szklanki mąki tortowej - 3/4 szklanki cukru - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 litr śmietany 30% - 3 łyżki cukru pudru - 6 łyżeczek żelatyny - 1 kg truskawek - 2 galaretki truskawkowe Rady: - Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową - Śmietana powinna być zimna, wyjęta z lodówki w ostatniej chwili przed ubijaniem Potem czekam aż wystygnie ale żeby była nadal płynna. - 0,5 litra śmietany chwilę ubijam z połową cukru pudru i dodaję rozpuszczoną żelatynę, chwilę mieszam i daję pokrojone w plasterki truskawki. - Truskawki szypułkuję, myję, osuszam na ręczniku papierowym, zostawiam część na ułożenie na wierzch ciasta (ja używałam połówek truskawek bo były duże). - Rozpuszczam 2 galaretki według przepisu na opakowaniu lecz z użyciem 3 szklanek wody. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C do zarumienienia biszkoptu. Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w mikrofali przez ok. 30 sekund (trzeba patrzeć przez szybkę żeby nie wykipiała). Po czym po trochu dodaję cukier do piany z białek i dalej ubijam. - Następnie do ubitej piany, dodaję po trochu żółtka z proszkiem i dalej ubijam.