Autor: Małgorzata Chyla o 07:48:00 Etykiety: botwinka, botwinka z jajkiem, buraczki, chłodnik, chłodnik z botwinki, chłodnik z botwinki i rzodkiewki, chłodnik z ogórka, chłodnik z rzodkiewki, fit, fit przepisy, młode buraki, zupa, zupa z buraczków SKŁADNIKI (4 duże porcje 1 porcja - 197 kcal - wraz z jajkiem :)) 1 pęczek botwinki 0,5 l bulionu warzywnego 1 łyżka soku z cytryny 1 pęczek rzodkiewki 3 ogórki gruntowe pęczek szczypiorku pęczek koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka chrzanu 750 ml maślanki sól morska świeżo mielony pieprz 4 jajka ugotowane na twardo PRZYGOTOWANIE Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę, liście siekamy. Smacznego :) 1 duuuża porcja zupy z całym jajkiem - to tylko 197 kcal :) - białka - 15,7 g - tłuszcz - 9,9 g - węglowodany - 17,45 g - błonnik - 4,5 g Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram środa, 8 czerwca 2016 Chłodnik z botwinki, rzodkiewki i ogórka Wstawiamy na kilka godzin do lodówki - podajemy z jajkiem podzielonym na ćwiartki lub połówki. Najlepszy z botwinki, ogórka i rzodkiewki :) Wrzucamy wszystko do garnka z botwinką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan i zalewamy maślanką.