Śniadaniowa orkiszówka z owocami

Marta
Śniadania
07.06.2016 9:11
Śniadaniowa orkiszówka z owocami

Składniki na 2 porcje: kasza orkiszowa – 100 g suchej kaszy mleko 1,5% – 200 ml woda – 100 ml banan – 1 sztuka 1/2 gruszki 1/2 jabłka olej kokosowy lub rzepakowy – łyżeczka cynamon – 1/3 łyżeczki imbir suszony – 1/4 łyżeczki opcjonalnie – kostka czekolady gorzkiej min. 70% kakao To ziarna pszenicy orkisz – gatunku zboża, który był bardzo popularny w starożytności i średniowieczu, ale został wyparty przez gatunki bardziej wydajne, ale mniej wartościowe. Może być używana jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków czy ryżu), jako składnik sałatek, dodatek do zup (np. krupniku) czy potraw na słodko (np. śniadaniowej orkiszówki). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone w kostkę owoce, smażymy na małym ogniu aż zacznę mięknąć. Kaszę zalewamy wodą i mlekiem, gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smacznaterapia.pl/uncategorized/orkiszowka-z-owocami/