Tarta kasztanowa

Aneta

Ciasta

04.06.2016 22:03

Tarta kasztanowa

Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki 125 g masła 1 jajko 1 łyżka cukru Masa kasztanowa: 250 g mascarpone 150 g śmietanki kremówki 1 śmietan fix słoiczek przecieru kasztanowego o smaku waniliowym (350g) 2 łyżki ciemnego kakao Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy trochę większej od średnicy formy na tartę (tak, żeby wyszły też dosyć wysokie boki). Wymyśliłyśmy, że będzie to tarta na kruchym cieście z masą kasztanową na bazie mascarpone i śmietanki, przełożona kwaśnym dżemem, żeby trochę przełamać słodkość masy kasztanowej. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni, po czym wyjąć papier z fasolą i piec jeszcze 5 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione. Papierem do pieczenia przykryć spód tarty i wysypać na nie np. fasolę (żeby ciasto nie urosło) ewentualnie ponakłuwać widelcem. Moja koleżanka Martyna ostatnio kupiła przecier kasztanowy, który po otworzeniu okazał się być co prawda pyszny, ale za słodki, żeby zjeść go ot tak. Zagnieść kulkę i wstawić do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 20 minut). Dodatkowo: słoiczek kwaśnego dżemu (u mnie z czerwonej porzeczki) przetartego, żeby miał gładką konsystencję Wykonanie: Rozwałkowane ciasto przenieść do formy na tartę i wylepić ją. Wykończenie: Wystudzone ciasto kruche posmarować dżemem, a następnie wyłożyć masę kasztanową.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://piekielnakuchniaanety.blogspot.com/2016/06/tarta-kasztanowa.html