Składniki
510 g mąki pszennej
125 ml oleju
250 ml maślanki
220 g cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki esencji waniliowej
Dodatkowo
250 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
Przepis
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do białości. Dodajemy olej, maślankę i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Na wierzchu układamy truskawki, skórką do dołu. Ja miałam malutkie truskawki, więc układałam je w całości. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 35-40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Jak uniknąć zakalca
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- przekrojone owoce zawsze układamy skórką do dołu
- owoce po umyciu powinny być osuszone
- nie należy przesadzać z ilością owoców
- ciasta nie należy zbyt długo mieszać. Proszek do pieczenia reaguje z kwaśną maślanką i jeżeli będziemy zbyt długo mieszać bądź też zwlekać z wstawieniem ciasta do piekarnika, ciasto zamiast rosnąć zacznie opadać i z pewnością będzie zakalec