Waniliowe ciasto na maślance z truskawkami

Małgorzata
Ciasta
28.05.2016 23:47
Waniliowe ciasto na maślance z truskawkami

Składniki

510 g mąki pszennej

125 ml oleju

250 ml maślanki

220 g cukru

3 duże jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki esencji waniliowej

Dodatkowo

250 g truskawek

3 łyżki cukru pudru

Przepis

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do białości. Dodajemy olej, maślankę i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Na wierzchu układamy truskawki, skórką do dołu. Ja miałam malutkie truskawki, więc układałam je w całości. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 35-40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Jak uniknąć zakalca

- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

- przekrojone owoce zawsze układamy skórką do dołu

- owoce po umyciu powinny być osuszone

- nie należy przesadzać z ilością owoców

- ciasta nie należy zbyt długo mieszać. Proszek do pieczenia reaguje z kwaśną maślanką i jeżeli będziemy zbyt długo mieszać bądź też zwlekać z wstawieniem ciasta do piekarnika, ciasto zamiast rosnąć zacznie opadać i z pewnością będzie zakalec