Składniki
3 cukinie
300 g mięsa mielonego wieprzowego
150 g pieczarek
1 średnia cebula
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasoli czerwonej
1 papryczka chilli
3 ząbki czosnku
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
100 ml wody
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki przyprawy tacos
3 łyżki oliwy
pieprz czarny
sól
Dodatkowo
2 łyżki natki pietruszki
100 g sera żółtego
100 ml wody
Przepis
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pieczarki. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
Pod koniec duszenia dodajemy fasolę i jeżeli zachodzi taka potrzeba doprawiamy przyprawami. Farsz powinien być dość ostry i mocno doprawiony, ponieważ cukinia jest mdła. Farsz odstawiamy do wystudzenia, gdyż wtedy jeszcze zgęstnieje. Gotowym farszem nadziewamy każdą cukinię. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki.