Cukinie faszerowane po meksykańsku

Małgorzata
Obiad
27.05.2016 9:42
Cukinie faszerowane po meksykańsku

Składniki

3 cukinie

300 g mięsa mielonego wieprzowego

150 g pieczarek

1 średnia cebula

1/2 puszki kukurydzy

1/2 puszki fasoli czerwonej

1 papryczka chilli

3 ząbki czosnku

4-5 łyżek koncentratu pomidorowego

100 ml wody

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

2 łyżeczki przyprawy tacos

3 łyżki oliwy

pieprz czarny

sól

Dodatkowo

2 łyżki natki pietruszki

100 g sera żółtego

100 ml wody

Przepis

Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pieczarki. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż sos zgęstnieje.

Pod koniec duszenia dodajemy fasolę i jeżeli zachodzi taka potrzeba doprawiamy przyprawami. Farsz powinien być dość ostry i mocno doprawiony, ponieważ cukinia jest mdła. Farsz odstawiamy do wystudzenia, gdyż wtedy jeszcze zgęstnieje. Gotowym farszem nadziewamy każdą cukinię. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną