Najlepszy sernik na świecie - mega puszysty i wilgotny !!!

Pati
Ciasta
30.01.2017 12:03
Najlepszy sernik na świecie - mega puszysty i wilgotny !!!

Sernik wiedeński Składniki: Ciasto: 4,5 łyżki cukru 150 g masła 1,5 szklanki mąki 2 żółtka opakowanie cukru wanilinowego Masa: 1 kg zmielonego twarogu (ja używam sera President w wiaderku) 10 żółtek 100 g płynnego masła 10 łyżek cukru pudru 10 łyżek mąki pszennej 1 opakowanie serfixu 450 ml mleka 12 białek 1/2 szklanki cukru Wymiary formy 37 x 24 cm Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, zimne masło i zagniatamy ciasto. Po tym czasie oddzielamy nożem brzegi sernika od formy i wstawiamy spowrotem do piekarnika obniżając temperaturę do 180°C na kolejnych 30 minut. Nie chcę tutaj faworyzować, czy reklamować jakieś firmy, ale ważne jest aby Wasz twaróg nie był bardzo wodnisty, bo wtedy sernik nie wyrośnie i nie będzie już taki smaczny. W osobnej misce ubijamy białka, kiedy ubijemy je na sztywno dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 5 minut. Po tym czasie wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy na 15 minut. Następnie znowu wkładamy pieczemy go w 180°C tym razem przez 15 minut. Spód pieczemy w 200°C przez około 15 minut, aż nabierze złotego koloru. Sposób przygotowania może trochę dziwić, ale uwierzcie mi jeśli raz się skusicie i spróbujecie to gwarantuję Wam, że ten smakołyk zagości na stałe w Waszych domach. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 15-20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/sernik-wiedenski/