Wieprzowina z warzywami i boczkiem

Ewelina
Obiad
23.05.2015 14:54
Wieprzowina z warzywami i boczkiem

Składniki

600 gramów chudej wieprzowiny ( u mnie szynka)

450 gramów mieszanki meksykańskiej mrożonej (polecam z Hortexu)

sól ( niewiele ze względu na boczek), pieprz

ostra i słodka papryka wg upodobań

ziele angielskie ( około 5 ziarenek)

100 gramów wędzonego boczku

liść laurowy

2 średnie cebule

1 zmiażdżony ząbek czosnku

Przepis

Szynkę umyć, wysuszyć, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na złoto na oleju razem z pokrojoną w piórka cebulą i czosnkiem, zalać około 1,2 litra wody (ma przykryć mięso), wrzucić przyprawy, gotować pod przykryciem około 40 minut.

Warzywa wrzucić na patelnię, podlać około 3 łyżkami oleju, smażyć około 10 minut, wrzucić do mięsa ( w połowie gotowania). W razie potrzeby uzupełniać sos dolewając wrzącej wody.

Na tym samym tłuszczu wytopić boczek pokrojony w kosteczkę, a następnie wrzucić go do sosu.

Całość gotować razem około 20 minut. Sos można zagęścić mąką z wodą ( około 1 łyżki na ¼ szklanki wody).

Podawać na przykład z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem.