Przepis
- 275 g białego długoziarnistego ryżu
- 600ml zimnej wody
- 350g filetu wieprzowego
- 2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
- 25g mąki kukurydzianej
- 1 + 2 duże jajka (roztrzepane)
- 25g brązowego cukru
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cebula
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 100g pokrojonej w kostkę marchewki
- 1 oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę czerwona papryka
- 100g groszku
- 15g masła
- sól i pieprz
Ryż umyć pod bieżącą wodą. Następnie włożyć do dużego garnka i zalać lekko osoloną zimną wodą, by był całkowicie przykryty. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu około 9 minut, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
W tym czasie pokroić filet wieprzowy ostrym nożem w cienkie paski i odłożyć na bok.
Przyprawę "5 smaków", mąkę kukurydzianą, 1 jajko i cukier wymieszać. W tej panierce obtaczać paseczki mięsa dokładnie ze wszystkich stron.
Olej rozgrzać w dużym woku. Włożyć paseczki mięsa i smażyć na dużym ogniu, aby stały się chrupiące. Gdy będą już gotowe, wyjąć je łyżką cedzakową i odłożyć na bok.
Cebulę pokroić na małe kawałki.
Cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę i groszek smażyć w woku 5 minut mieszając.
Do woka ponownie włożyć mięso, dodać ryż i smażyć przez 5 minut.
Rozgrzać masło na patelni. Wlać 2 roztrzepane jajka i podgrzewać, by się ścięły. Omlet pokroić na cienkie paseczki, dodać do mieszanki ryżowo-mięsnej i podawać od razu.