Caponata

kardamonovy

Przekąski

20.05.2016 9:41

Caponata

Składniki: 1 bakłażan 2 dojrzałe pomidory 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula garść zielonych oliwek pół pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka octu winnego sól pieprz oliwa opcjonalnie: oliwa extra virgin Bakłażana kroimy w mniejsze kawałki (nie za małe) i smażymy na oliwie do zrumienienia. Widziałam ją wiele razy w różnych programach kulinarnych, mam ją od dawna zapisaną w moim przepisowym kajeciku, tak mnie coś tknęło, żeby zrobić ją właśnie dzisiaj. W pewnym momencie nawet popukałam się w czoło, zdałam sobie bowiem sprawę, jakie ilości tego tłuszczu u nas schodzą. Miałam w planie dorzucić jeszcze do caponaty kapary, ale wywiozłam je ostatnio na grilla i zapomniałam zabrać z powrotem do domu. Po minucie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory, całe oliwki, doprawiamy octem, solą, pieprzem i oregano, smażymy około 10-15 minut.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/caponata/