- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
* 1 szklanka kaszy kuskus
· 1 i ½ szklanki mleka kokosowego
· 200 gram wiórek kokosowych
· 4 łyżki miodu
· 100 gram czekolady( najlepiej gorzka – u mnie mleczna)
· Pół szczypty soli ( dosłownie kilka ziarenek)
Przepis
1. W garnuszku zagotować 1 i ¼ szklanki mleka kokosowego i 3/4 szklanki wody.
2. Do naczynia wsypać kasze kuskus oprószyć solą. Kasze zalać wrzącym mlekiem, przemieszać i przykryć. Odstawić na 5 minut. Powinna wchłonąć cały płyn.
3. Kaszę odkryć, przemieszać i odstawić do przestygnięcia.
4. Do przestudzonej kaszy dodać wiórki kokosowe i miód. Dokładnie wymieszać.
5. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie keksówka). Rozłożyć dokładnie, docisnąć.
6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pozostałe mleko kokosowe. Dokładnie wymieszać. Polewą posmarować masę.
7. Schłodzić w lodówce przez ok godzinę aby
masa stężała.