- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 5 min
Składniki
Ilość porcji: 1
Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji to:
WW = 4.6, WBT = 1.2, kcal = 322, węglowodany = 55.5g, błonnik = 9.9g, białko = 14.9g, tłuszcz = 7.2g, suma wymienników (WM) = 5.8, w tym procent WBT = 21
Składniki
4 łyżki (40g) kaszy jaglanej lub płatków jaglanych (ja zastosowałam płatki)
1,5 szklanki (300ml) mleka (np. krowiego, koziego, lub roślinnego) – u mnie było ryżowe
garść (70g) truskawek
garść (50g) borówek
garść (70g) malin
cynamon i / lub imbir mielony do smaku
Przepis
Kaszę/płatki ugotować na mleku, ewentualnie wodzie.
Zmiksować jeszcze ciepłe (razem z wodą czy mlekiem).
Do budyniu dodać owoce.
Całość można posypać cynamonem lub imbirem wtedy budyń będzie działał rozgrzewająco – co przy aktualnej pogodzie nie jest bez znaczenia.