NAJPROSTSZY DAL Z SOCZEWICY

Ola
Obiad
17.05.2016 16:08
NAJPROSTSZY DAL Z SOCZEWICY

Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: - szklankę czerwonej soczewicy - 2 duże pomidory - 1 cebulę - 2 ząbki czosnku - 1 cm kawałek imbiru - pół opakowania kotletów sojowych (opcjonalnie) - 1 łyżeczkę kurkumy - 1 łyżkę ziaren kolendry - 1 łyżkę ziaren gorczycy - 2 łyżeczki kminu rzymskiego - 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli - 1/2 łyżeczki cynamonu - olej lub oliwa - 2 szklanki wody - sok z cytryny - natkę kolendry/pietruszki - pieprz i sól Przygotowanie: - Na początku soczewicę przepłukujemy zimną wodą. W imię najprostszych zasad gotowania, przygotowaliśmy dla Was kolejny bardzo prosty przepis, mianowicie pożywny dal z czerwonej soczewicy zwany masur dalem. Kolendrę, gorczycę i kmin - jeśli mamy w całości, to miażdżymy w moździerzu lub mielimy w młynku. Prawda, że proste? :) - Dal świetnie nadaję się do jedzenia go z pieczywem, ryżem lub samodzielnie. Podajemy go skropionego sokiem z cytryny z dodatkiem świeżo pokrojonej kolendry lub pietruszki. - W garnku rozgrzewamy olej lub oliwę i wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, a także wszystkie przyprawy. Jego przygotowanie zajmie Wam niecałe 30 minut, więc dzisiaj w kuchni nie będzie długiego stania i gotowania, a aromatyczny efekt końcowy potrafi powalić. - Gdy cebula się zeszkli, a przyprawy się zmieszają, wrzucamy pomidory i kotlety sojowe. Jeśli chcemy w naszym dalu użyć kotletów sojowych, to zalewamy je wrzątkiem i zostawiamy na chwilę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bananowepole.pl/2016/05/najprostszy-dal-z-soczewicy.html