Calzone

Asia
Obiad
17.05.2016 10:26
Calzone

Łącznie: 90 min Liczba porcji: 2 Składniki: 25 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy szczypta soli pieprz Farsz: 200 g pieczarek 100 g żółtego sera 1/2 papryki kilka plasterków szynki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka natki pietruszki zioła prowansalskie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta kminku Krok 1 Drożdże, 1/2 szklanki mleka oraz cukier mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Świetnie się sprawdzi w formie na wynos: do szkoły, pracy, uczelni ponieważ jak dla mnie smakuje tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno. Wałkujemy w kształt jajka, na jednym brzegu nakładamy koncentrat pomidorowy, farsz z patelni, dodatkowo nakładamy starty żółty ser, szynkę oraz kukurydzę. Krok 5 Ciasto dzielimy na dwie porcje (można podzielić na więcej, lecz wyjdą zdecydowanie mniejsze porcje. Z tego przepisu wychodzą dwa większe pierożki, można jednak podzielić ciasto na więcej części lecz wtedy wyjdą zdecydowanie mniejsze. Krok 2 Mąkę, resztę mleka, rozczyn, oliwę oraz sól wsypujemy do miski, mieszamy początkowo łyżką. Krok 3 Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką oraz odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://poprostupycha.com.pl/calzone/