Przepis na ok. 10-12 sztuk Potrzebujemy: Ciasto: ok. 300 g mąki (3 szklanki - u nas 200 g mąki pszennej + 100 g mąki z ciecierzycy) ok. pół szklanki wody 5-6 łyżek oliwy z oliwek pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia (przyda się także wałek do ciasta :) Farsz: 3/4 szklanki nieugotowanej czerwonej soczewicy pół czerwonej cebuli 1-2 ząbki czosnku (zależy jak bardzo lubimy czosnek:) 6-7 suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki prażonego słonecznika 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii (ewentualnie pół łyżki suszonej) sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i wodę. Kruche pierożki sprawdzą się doskonale na ciepło, jak i na zimno - mogą więc stanowić obiad sam w sobie, lub przekąskę. Wcinamy je od razu na ciepło, lub jeżeli mamy na tyle silnej woli - później na zimno. W czasie gotowania soczewicy kroimy sobie w kostkę czosnek, cebulę oraz suszone pomidory. Jeżeli w danym miejscu nie ma opcji wegańskich, to najlepiej zawijać się do domu i robić własne zweganizowane danie! Do ostygniętej soczewicy dodajemy pokrojone w kostkę warzywa oraz przyprawy, prażony słonecznik i posiekaną bazylię. Gdy jest zbyt twarde dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt lejące dodajemy mąkę. Pierożki smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.