Drożdżówki z serem Składniki: - 250 g mąki pszennej - 40 g cukru - 1/2 szklanki letniego mleka - 50 g masła - 5 dag drożdży świeżych - 1 jajko - szczypta soli - nadzienie: dowolny serek twarogowy, 2 łyżki śmietany, cukier waniliowy - rozbełtane jajko do posmarowania drożdżówek - Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy 1 łyżkę cukru, 3 płaskie łyżeczki mąki, 1/4 szklanki letniego mleka. - Wszystkie drożdżówki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C góra-dół na 20- 25 minut, aż zrobią się ładnie rumiane. Każdą pojedynczą sztukę przekręcamy raz w dłoniach i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut. - Dodajemy mąkę, sól, resztę cukru i mleka, jajko oraz roztopione i ostudzone masło. Pod koniec pieczenia możemy przełączyć na termoobieg.