Mieszamy 250 ml wrzącej wody z łyżką cukru pudru, dodajemy 4 łyżki domowego octu jabłkowego (może być też ocet spirytusowy, ale wtedy pikle będą kwaśniejsze), oraz trochę słonego płynu, który wytworzył się podczas kiszenia ogórków. Do czystych i suchych 2 słoików wkładamy pokrojone w grube plastry 4 ogórki małosolne, koper i czosnek z kiszenia, po 1 płaskiej łyżeczce gorczycy, po 2 ziarna ziela angielskiego i po 1 goździku. Ekspresowe pikle z ogórków z pewnością przypadną Wam do gustu również jako samoistna przekąska. Ten przepis mimo, że to była moja wariacja na temat ogórków konserwowych, można wykorzystać szczególnie w sezonie na tanie ogórki gruntowe! Pikle z ogórków małosolnych zmienią zwykły obiad w posiłek pełen aromatu. Zostało ich kilka, więc postanowiłam z ogórków małosolnych przygotować coś innego: ekspresowe pikle.