Sałatka z grillowanego bakłażana

La
Sałatki
14.05.2016 7:35
Sałatka z grillowanego bakłażana
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

2 placki tortillii

50 g sera blue

1 bakłażan

1 owoc granatu

300 g mixu sałat

3 łyżki oliwy z oliwek

1 jajko

Przepis

Wykrój cztery długie paski z tortilli – o szerokości około 2 centymetrów. Posmaruj końce pasków roztrzepanym jajkiem i sklej je ze sobą. Gotowy pasek tortilli połóż krawędzią na blasze i uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut, do momentu aż ciasto zrobi się sztywne.

Umyj bakłażana i pokrój w plastry o grubości centymetra, a następnie zgrilluj z dwóch stron i wyłóż na sałatę.

Ułóż część oczyszczonej wcześniej sałaty na talerzu. Odetnij dolną krawędź z powstałego z tortilli serca tak, by mogło stanąć na nim pionowo. Ułóż pozostałe liście na środku serca tak, by utrzymywały je w pionie.

Na wierzchu sałaty pokrusz ser, a całość posyp ziarnami granatu.

Gotową sałatkę dopraw do smaku oliwą z oliwek i wodą, przyprawami