Żródło mojewypieki.com 500 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 jajko 3 żółtka 50 g cukru 3 łyżki oleju 1 łyżka wódki 20 g świeżych drożdży olej do smażenia cukier puder do posypania Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temp max 180 stopni C. Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną. Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej wałkujemy placek o grubości 0,5 cm. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier,wlać ciepłe mleko,spirytus.