Potrzebujemy: - 1 dużego selera - 1 gruszkę - 1/2 cytryny - 1 łyżkę octu balsamicznego - 1 łyżkę sosu sojowego - 4-5 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki świeżej natki pietruszki - 4 liście laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 5 ziaren jałowca - 5 ząbków czosnku - 2 łyżeczki cząbru - 2 łyżeczki tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - 1 łyżeczka wędzonej papryki - 1 łyżeczka majeranku - sól i pieprz Przygotowanie: - Selera będziemy piekli w skórce, więc go nie obieramy. - Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie kroimy na 6-8 sporych części i podajemy z ziemniaczkami i buraczkami. Bez obaw, przepis jest bardzo prosty i tani, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości, ale dla pieczonego selera w gruszkowej marynacie, chyba można się poświęcić :) - Tak przygotowanego selera, zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy na blasze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. - Ząbki czosnku miażdżymy dłonią lub dużym nożem, aby podczas pieczenia aromat czosnku przeszedł na selera. Ruszamy z cyklem pomysłów na selera, a dzisiejszy przepis jest jego początkiem. - Selera pieczemy przez ok. 1-2 godziny (zależy od piekarnika). Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie Najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy seler jest już gotowy poprzez wbicie długiej wykałaczki szaszłykowej - jeśli będzie wchodziła łatwo, wtedy możemy go wyjmować.