bez pieczenia :) 100 gramów masła extra 82% 0,5 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18% 200 gramów ulubionej śmietanki do kawy (użyłam Cremony, pokazuję ją pod spodem) 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao (ja użyłam słodkiego i były stanowczo za słodkie) standardowa paczka suchych wafli dodatkowo: polewa czekoladowa KLIK ulubione bakalie W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem, wlewamy śmietanę kwaśną i mieszamy do połączenia składników, ale nie doprowadzamy do zagotowania (!). Rondel zestawiamy z gazu, do gorącej masy wsypujemy śmietankę do kawy, mieszamy energicznie (jeśli zostaną maleńkie grudki nie przejmujmy się). A śmietanka Cremona wygląda tak: Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich wsypujemy kakao, mieszamy. Wafle smarujemy naprzemiennie raz masą ciemną, a raz jasną, przykrywamy i dociskamy czymś ciężkim z góry.