Zupa gulaszowa z kabaczkiem

Dominika
Obiad
28.10.2016 19:25
Zupa gulaszowa z kabaczkiem

;) Składniki: Ilość: około 6 porcji - ok. 1300 g szynki wieprzowej - 2 kabaczki - 2 małe czerwone papryki - 3 marchewki - 1 korzeń pietruszki - 300 g pieczarek - 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego - ok. 800 ml bulionu - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu - 3 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka ostrej papryki - 3/4 łyżeczki cynamonu - 1 liść laurowy - 5 ziarenek ziela angielskiego - 3 ząbki czosnku - sól, kolorowy pieprz do smaku - 3 łyżki oleju Przygotowanie Szynkę wieprzową pokroić w kostkę i zamarynować, tak więc wymieszać ją z olejem, świeżym rozmarynem, słodką i ostrą papryką, cynamonem, liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki, solą i pieprzem kolorowym. Troszkę się spóźniłam z tym przepisem, bo już chyba trudno dostać kabaczka, ale jeśli nie uda Wam się go kupić, to może uda się dorwać np. cukinię i nią go zastąpić. Na rozgrzaną patelnię dodać mięso wraz z przyprawami i przesmażyć je z każdej strony przez około 15 minut lub dłużej, do miękkości. Papryki umyć, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić w paski. Całość przełożyć do głębszego garnka, dodać paprykę oraz kabaczka, dosolić jeśli jest taka potrzeba, zalać bulionem i winem oraz zagotować. Ciepłą zupę gulaszową podawać w miseczkach wraz z grzankami. Dodać cukier i gotować zupę na wolnym ogniu przez około 40 - 45 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/zupa-gulaszowa-z-kabaczkiem/