ciasto marchewkowe z kremem z serka kanapkowego

Aneta

Ciasta

05.05.2016 15:20

ciasto marchewkowe z kremem z serka kanapkowego

Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki) 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ciekawostką dla mnie był krem ze słonego serka, którego nigdy wcześniej nie jadłam, ale okazało się, że krem jest również przepyszny i idealnie pasuje do tego ciasta (w planie mam używanie takiego kremu również do innych wypieków). Przepis na takie ciasto jest zapisane w starym zeszycie z przepisami mojej mamy i pamiętam, że czasami je robiłam i bardzo je lubiłam (chociaż moi znajomi byli zawsze bardzo zaskoczeni ciastem z warzywem). Gotowe i wystudzone ciasto można polać polewą na bazie słonego serka: POLEWA 2 łyżki masła 100 g słonego kremowego serka (u mnie Almette) 1 łyżka cukru pudru Masło utrzeć mikserem. Jednak że akurat nie miałam zeszytu mamy pod ręką, to tym razem do wykonania tego ciasta skorzystałam z przepisu z bloga Poezja Smaku. O historii ciasta marchewkowego, a również o zaletach samej marchwi możecie więcej poczytać na stronie Droga Zdrowia. Formę do ciasta (u mnie keksówka o wymiarach 35 x 12 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Ciasto marchewkowe oprócz niewątpliwych walorów smakowych jest również zdrowsze niż standardowe wypieki, dzięki wielu leczniczych właściwości marchwi.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://piekielnakuchniaanety.blogspot.com/2016/05/ciasto-marchewkowe.html

Piekielna kuchnia Anety

Aneta