Czosnkowe zawijaski

Aneta
Przekąski
13.03.2016 14:40
Czosnkowe zawijaski

Ewa z Ewa w kuchni Jagoda z Magia w kuchni Bernadetta z Prawo do Gotowania Magdalena z Apetyt na Smaka Joanna z Grunt to Przepis Kamila z Zycie ze smakiem Przepis z bloga Najedzeni z moimi zmianami Składniki: 150 g mąki pszennej jasnej 150 g mąki pszennej razowej (można też użyć tylko jasnej) pół paczki suchych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy 150 g ciepławej wody Nadzienie: 75 g masła 5 ząbków czosnku suszona bazylia sól Wykonanie: Do miski wsypać mąki, drożdże, sól i oliwę. SMACZNEGO :) Razem ze mną Wypiekały: Joanna z Sama Słodycz i szczypta chili Bożena z Moje domowe kucharzenie Iwona z Izioni pyszne smaki Dorota z Moje małe czarowanie Nina z Gotuj-Sam! W poprzednim tygodniu co prawda upiekłam pomarańczowe muffinki z ricottą, ale po raz pierwszy w życiu w muffinkach wyszedł mi mega zakalec, więc pomimo że w smaku były dobre, to i tak wstyd mi było je pokazać :) Wyrobić ciasto do momentu aż będzie elastycznie, wtedy uformować z ciasta kulę i odstawić, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia na około godzinę (do wyrabiania można oczywiście użyć robota). W każdym razie w tym tygodniu Dorota zaproponowała upieczenie zawijasków czosnkowych, a że lubię czosnek, a zawijaski wyglądały bardzo smakowicie, to musiałam je zrobić :) Każdy z pasów zawinąć, tworząc coś w rodzaju spirali Gotowe zawijaski przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mi służyły jako przekąska, ale z powodzeniem można je wykorzystać jako dodatek do jakiejś kremowej zupy np cebulowej. W końcu znowu mogłam wziąć udział w Wypiekaniu na Śniadanie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://piekielnakuchniaanety.blogspot.com/2016/03/zawijaski-czosnkowe.html

Piekielna kuchnia Anety

Aneta