Czekoladowy suflet

Ewa
Desery
05.05.2016 13:21
Czekoladowy suflet

Składniki

3 białka

1 żółtko

tabliczka gorzkiej czekolady

1 łyżka kakao

szczypta soli

1/3 szklanki kremówki

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

Przepis

Piekarnik nastaw na 180 C.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej,cały czas mieszając powoli dodawaj śmietankę. Na koniec dodaj cukier puder i mieszaj do momentu aż się rozpuści.

Do masy czekoladowej dodaj żółtko i utrzyj mikserem.

Dodaj przesiane kakao,sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Białka wraz z solą ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy czekoladowej i delikatnie przemieszaj.

Masę przełóż do foremek wysmarowanych masłem i piecz przez 20 minut.