Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Karolina
Obiad
04.05.2016 19:16
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Składniki: - 500 g mięsa mielonego - 1/2 kapusty pekińskiej (może być też włoska) - 1 woreczek ryżu - 1 cebula - 1 jajko - 2 łyżki oleju - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki bułki tartej - 2 łyżki manny - 1 łyżeczka majeranku - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - mielona słodka i ostra papryka - sól, pieprz, maggi - olej do smażenia - bułka do obtaczania Sos pomidorowy: - mały słoiczek koncentratu pomidorowego - ok. 1/2 l bulionu (może być z kostki) - 1 liść laurowy - 2 ziarenka ziela angielskiego - sól, pieprz - 1 łyżka mąki - ewentualnie trochę cukru Tradycyjne gołąbki są czasochłonne i nie zawsze jest czas na ich przygotowanie, a gołąbki bez zawijania są bardzo podobne w smaku i łatwiejsze w przygotowaniu. Przełożyć do garnka, podlać bulionem tak, aby przykrywał gołąbki, dodać liść laurowy, ziele, koncentrat i dusić na małym ogniu około 40 minut. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż, mannę i przyprawy. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://talerzprzyjemnosci.blogspot.com/2016/05/goabki-bez-zawijania-w-sosie-pomidorowym.html

Talerz przyjemności

Karolina