Chlebek naan

Krzysztof
20.10.2014 20:48
Chlebek naan

Przepis

Składniki:

3 szklanki mąki

szczypta sody

szczypta soli

1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki mleka

3 łyżki jogurtu

3/4 szklanki wody

2 łyżeczki cukru

3 łyżki oliwy z oliwek

Do miski przelewamy wodę,mleko i jogurt, mieszamy.

W osobnej misce mieszamy suche składniki cukier,mąkę,proszek do pieczenia,sodę,sól. Dodajemy do mokrych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest za suche dodajemy odrobinę wody.

Przygotowane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut, po tym czasie do ciasta dodajemy olej i zagniatamy ciasto jeszcze raz.

Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny,aby ciasto 'odpoczęło'.

Po upływie 2 godzin z ciasta formujemy średniej wielkości 'bułeczki' rozwałkowujemy na cienki placek.

Smażymy na gorącej patelni ( bez tłuszczu) z obu stron na lekko brązowy kolor.

Naan również możemy upiec w piekarniku. Na blaszce układamy placki i pieczemy w najwyższej temp aż placki wyrosną i nabiorą ładnego koloru.