Przepis
Składniki:
3 szklanki mąki
szczypta sody
szczypta soli
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
3 łyżki jogurtu
3/4 szklanki wody
2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
Do miski przelewamy wodę,mleko i jogurt, mieszamy.
W osobnej misce mieszamy suche składniki cukier,mąkę,proszek do pieczenia,sodę,sól. Dodajemy do mokrych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest za suche dodajemy odrobinę wody.
Przygotowane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut, po tym czasie do ciasta dodajemy olej i zagniatamy ciasto jeszcze raz.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny,aby ciasto 'odpoczęło'.
Po upływie 2 godzin z ciasta formujemy średniej wielkości 'bułeczki' rozwałkowujemy na cienki placek.
Smażymy na gorącej patelni ( bez tłuszczu) z obu stron na lekko brązowy kolor.
Naan również możemy upiec w piekarniku. Na blaszce układamy placki i pieczemy w najwyższej temp aż placki wyrosną i nabiorą ładnego koloru.