Kotlety panierowane z kiełbasy: Składniki: kiełbasa jajka mąka bułka tarta sól i pieprz do smaku odrobina majeranku Przygotowanie: Kiełbasę mielonkę, czy też mortadelę wyjmujemy z osłonki lub z puszki i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Kiedyś dawno, dawno temu, gdy mięso było na kartki, aby coś zjeść ponad normatyw 😉 kombinowało się coś z niczego, czy to na słodko, czy też wytrawne i przygotowywało się różne dziwne dla dzisiejszych miłośników kuchni potrawy. Ten przepis to był jeden z lepszych sposobów przygotowania oszukanych kotletów schabowych z kiełbasy mielonki, mortadeli, czy też z konserwy turystycznej! Tak powstawały domki Baby Jagi, torcik z kaszy manny, czy kotlety z mielonki faszerowane serem. Obecnie taka kiełbasa jest tania i mniej wartościowa niż schab, a ten przepis na kiełbasę w panierce może być ratunkiem dla niejednego domowego budżetu, który ledwo dyszy do 1 każdego miesiąca! Jajka roztrzepujemy (bełtamy) widelcem w miseczce, a w drugiej miseczce mieszamy bułkę tartą razem z odrobiną majeranku. Tak przygotowane kotlety smażymy na bardzo gorącym oleju z każdej strony na rumiano.