Podobne ciasto piekłam już z truskawkami tylko wtedy do pianki dodałam budyń. składniki: kruche ciasto 250 g masła 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek kisielowa pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 duży kisiel w proszku, dałam malinowy (na 3/4 l wody) 0,5 szklanki oleju oraz ok 500 g rabarbaru 3 łyżki cukru Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, jadna większa ok 2/3 ciasta i druga mniejsza ok 1/2 ciasta. Na dno przygotowanej blaszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzoną większą część ciasta. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do lodówki lub zamrażarki. Piękny rabarbar wyrósł w moim warzywniaczku na wiosnę więc trzeba z niego korzystać. Cały czas ubijać i dodać kisiel w proszku a na koniec powoli wlewać olej. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do zarumienienia ok 45 minut, funkcja góra-dół.