Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem

Ewelina
Ciasta
03.05.2016 22:00
Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem

Rafaello migdałowe z advocaatem Składniki: Biszkopt: 7 dużych jajek 200g cukru 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego Do nasączenia: 200ml wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 500ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3-4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 szklanka advocaata (lub ajerkoniaku) w temperaturze pokojowej 350g masła w temperaturze pokojowej 100g wiórków kokosowych 100g płatków migdałowych Wierzch: 100g wiórków kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Krem: 1. Z mleka, cukru wanilinowego, 3-4 łyżek cukru i 2 budyniów w proszku ugotować gęsty budyń. Następnie w około 4-5 partiach dodać advocaat, wymieszać. 9. Krem podzielić na dwie równe części, do jednej dodać wiórki kokosowe, do drugiej płatki migdałowe. 10. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Aromatyczne, intensywne w smaku, na puszystym biszkopcie, z dużą ilością kremu, porządne ciasto na rodzinne przyjęcie. Na nasączony biszkopt w blaszce wyłożyć krem z wiórkami kokosowymi. Ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i przekroić je raz w poziomie. Ciasto radzę wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem, będzie się lepiej kroiło i krem będzie miękki. Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Bardzo smaczne, bogate ciasto rafaello, tym razem z advocaatem, dużą ilością płatków migdałowych i wiórków kokosowych. Na wierzch wyłożyć krem z płatkami migdałowymi, wyrównać. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 8. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego budyń. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/rafaello-migdalowe-ajerkoniakiem.html