To przepis w sam raz na leniwe śniadanie podczas długiego weekendu majowego! 😉 SKŁADNIKI - 1 szklanka białej kaszy gryczanej (niepalonej) - 2 szklanki wody - 4-5 łyżek mleka kokosowego - 1-2 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu - szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - sól morska do smaku - 4 owoce marakui PRZYGOTOWANIE - Kaszę gryczaną gotujemy w proporcji 1:2 do miękkości — przez około kwadrans. Bardzo żałuję, że tak późno ono nastąpiło, bo jest ona znacznie lepsza i delikatniejsza w smaku niż jej opalona siostra, a w dodatku zawiera o wiele więcej składników odżywczych. Niemniej jednak półkilogramowy woreczek, który udało mi się upolować, postanowiłem wykorzystać do ugotowania z niej przepysznej kremowej owsianki na mleku kokosowym. Dobór owoców pozostawiam już Wam, jednak lekko kwaśna marakuja świetnie się komponuje z delikatną kaszą, podkręcając jej smak.