zaledwie kilka składników: 1, średniej wielkości cukinia jedno jajko – w całości 2 łyżki płatków owsianych (może być też półtora łyżki mąki owsianej – jak kto woli) serek grani na wierzch rzodkiewka do dekoracji duużo koperku i natki pietruszki sól, pieprz mała cebulka Placuszki z cukinią – przygotowanie Najpierw kroimy drobno cebulkę. Obsmażamy po kilka chwil z obu stron a później wykładamy wszystko na blaszkę z papierem do pieczenie i wrzucamy do piekarnika na małe 5 minut – temperatura 200 stopni. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju kokosowego (najlepszy, z najlepszych, nigdy nic nie przypala, jest wydajny i najzdrowszy – można go kupić na przykład tutaj). Można je jeść z różnymi dodatkami – na przykład z wędzonym łososiem. Placki z cukini można zjeść na przykład z serkiem wiejskim i rzodkiewkami. Układamy na niej 4 placuszki – mniej więcej na tyle wystarczy nam ciasta. Następnie trzemy na tarce o grubych oczkach naszą cukinię – może być ze skórką, jeżeli jest młoda.