Przepis na chałkę z kruszonką

Justyna
Śniadania
30.04.2016 17:40
Przepis na chałkę z kruszonką

Nie do opisania :) Składniki: - 450g mąki pszennej - 100ml ciepłego mleka - 15g drożdży świeżych, lub 2 łyżeczki suchych - 3 łyżki cukru - 100 ml ciepłej wody - 2 łyżki masła, roztopionego - szczypta soli - 1 jajko Kruszonka: - 60g mąki pszennej - 30g masła - 30g cukru - Chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min. - Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na godzinkę. Po upływie 30minut chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy obficie kruszonką i - wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 35 minut ( skórka musi być pięknie zarumieniona ). Dodatkowo: - 1 roztrzepane jajko do posmarowania Przygotowanie: - Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki, oraz łyżeczką cukru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.niepieprz.pl/chalka-z-kruszonka-przepis/