Szparagi w szynce parmeńskiej Składniki: (2 porcje) 10 zielonych szparagów 5 plasterków cienko krojonej szynki parmeńskiej (lub innej suszonej) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 kromki pieczywa np. ciabatta Szparagi myjemy i osuszamy. Jako, że sezon na szparagi jest już w pełni, na moim blogu nie może zabraknąć na nie przepisu 😉 Możne je przygotować w wodzie, na parze, na grillu, a nawet można podawać na surowo. Grillujemy od czasu do czasu obracając, aż na szynce pojawią się czarne paski, a szparagi będą chrupiące. Na tej samej patelce w międzyczasie, jeśli mamy miejsce, lub po usmażeniu szparagów grillujemy grzanki. Ja osobiście zdecydowanie wolę i częściej używam te zielone, ale obiecuję, że na białe też pojawi się kiedyś przepis. Tym razem będzie to klasyk, czyli szparagi w szynce parmeńskiej.