Gazpacho – przepis Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów (użyłam Limy) 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku pół niedużej cebuli 4 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 kromki chleba bez skórki (pszenny) sól, pieprz Wykonanie: Chleb kruszymy na mniejsze kawałki (możemy go namoczyć w wodzie, ale nie jest to konieczne). Gazpacho chłodzimy w lodówce i podajemy na stół (ja podaję w malutkich buteleczkach takich na raz lub w szklaneczkach). W połączeniu z innymi warzywami i dobrej jakości oliwą otrzymujemy kremową zupę na zimno, idealną na letnie przyjęcie. Gazpacho przed podaniem możemy udekorować i dodatkowo doprawić świeżymi ziołami – np. bazylią lub oregano – świetnie pasują do pomidorów. Pomidory kroimy w ćwiartki, wycinamy twarde części i usuwamy płynny miąższ (można zostawić, ja wolę gładkie gazpacho, bez pestek).