Kotlet de volaille

Dagmara
Obiad
21.04.2016 23:19
Kotlet de volaille

Składniki na 4 porcje: 4 filety z kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 100 g zimnego masła 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę mąka do panierowania 1 rozmącone jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Filety rozbijamy cienko przy pomocy tłuczka, najlepiej przez kawałek folii żeby nie podziurawić mięsa. Tradycyjny, chrupiący z zewnątrz, z rozpływającym się masełkiem w środku kotlet Devolay (de volaille lub kotlet po kijowsku). 2. Masło kroimy na 4 równe paski, formujemy cienkie długie wałeczki, każdy wałeczek nacieramy odrobiną rozgniecionego czosnku. 3. W jednym głębokim talerzu umieszczamy mąkę, w drugim rozmącone jajko, a w trzecim bułkę tartą. Pycha <3 Najlepiej smakuje z frytkami i surówką z marchewki. 4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (powinno być go tyle, aby przykrył roladki mniej więcej do połowy). Kładziemy na kotlecie wałeczek z masła i ściśle zawijamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2016/04/kotlet-devolay-de-volaille-kotlet-po.html