Kurczak tikka masala

Dominika
Obiad
21.04.2016 19:56
Kurczak tikka masala

Zachęcam do wypróbowania przepisu ;) Składniki Ilość: 6 porcji Kurczak - 6 filetów z kurczaka - 300 g jogurtu naturalnego - 1 1/2 łyżeczki imbiru - 1 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego - 1 1/2 łyżeczki kolendry - 1 1/2 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka garam masala - olej do smażenia - pieprz, sól do smaku Sos - 3 puszki pomidorów w kawałkach - 1 cebula - 3 duże ząbki czosnku - 2 łyżeczki garam masala - 1/2 łyżeczki imbiru - 3 suszone papryczki chili - 2 łyżeczki słodkiej papryki - ok. 4 łyżki soku wyciśniętego z limonki - 200 g śmietany 18 % - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki oleju - sól, pieprz do smaku Dopiero potem przelewamy tak wymieszaną śmietanę z częścią sosu do garnka z kurczakiem. Kurczaka tikka masala podajemy z chlebkiem naan lub z ryżem, przyozdobionego świeżą kolendrą. Mojego kurczaka tikka masala podałam z ryżem, ale możecie podać go też z chlebkiem naan, który maczany w sosie smakuje wyśmienicie. Jeśli gustujecie w potrawach z kuchni indyjskiej, to kurczak tikka masala zdecydowanie Wam posmakuje, mimo że danie to prawdopodobnie pochodzi z Wielkiej Brytanii. W miseczce wymieszać jogurt ze wszystkimi przyprawami (wraz z solą i pieprzem), zalać marynatą kurczaka i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Kurczaka najpierw marynujemy w jogurcie z przyprawami, następnie obsmażamy i gotujemy w sosie pomidorowym, dzięki czemu wychodzi on miękki i soczysty. Przesmażyć kolejną minutę, a następnie całość zalać pomidorami oraz dodać wcześniej przesmażonego kurczaka i suszone papryczki chili (wyjęłam z nich wcześniej pestki). Na patelni rozgrzać oliwę i krótko przesmażyć na niej kurczaka z każdej strony.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/kurczak-tikka-masala/