Składniki: 2 duże kromki ulubionego chleba 1 kaszanka (moja miała ok 15 cm dł.) 1 mała cebula 1 ogórek konserwowy parę liści świeżego majeranku parę ziaren czerwonego pieprzu (opcjonalnie) sól pieprz olej rzepakowy Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju, dodajemy do niej pokrojoną w mniejsze kawałki kaszankę (bez skóry), smażymy 2 minuty. Wykładamy na nie usmażoną kaszankę, posypujemy pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem, paroma listkami majeranku i ziarnami czerwonego pieprzu, solą i ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem. W międzyczasie na drugiej patelni rumienimy na niewielkiej ilości oleju, kromki chleba. Majeranek ładnie sobie rósł w moim ogromnym ogrodzie balkonowym, kaszana była w zamrażalniku, resztę po prostu miałam.