Składniki Składniki na ciasto 500 g mąki 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży 3 jajka 125 g masła w temperaturze pokojowej 180 ml mleka Składniki na wypełnienie 150 g szynki parmeńskiej 150 g mozzarelli 100 g świeżego szpinaku 100 g parmezanu Porcje: wieniec Sposób przygotowania W misce umieścić mleko i jajka, rozkruszyć drożdże i dobrze wymieszać do połączenia. Porcje Czas przygotowania 1 wieniec 3,5 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 35 minut 200 º C Imprezowy wieniec z brioszki Print Recipe Porcje Czas przygotowania 1 wieniec 3,5 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 35 minut 200 º C Imprezowy wieniec z brioszki Print Recipe Porcje Czas przygotowania 1 wieniec 3,5 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 35 minut 200 º C W sumie to sama nie wiem, czy ten wieniec jest smaczniejszy na ciepło, czy na zimno. Po tym czasie rozwałkować ciasto na jak największy kwadrat (u mnie miał on bok około 70 cm) na stolnicy obficie posypanej mąką. Wieniec przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Porcje Czas przygotowania 1 wieniec 3,5 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 35 minut 200 º C ) Wieniec z brioszki to idealna przekąska na każdą imprezę – zarówno małą jak i taką trochę większą. Z powodzeniem można na przykład dodać również kilka listków bazylii – ciasto nabierze jeszcze wspanialszego aromatu. Na sam koniec wsypać sól i wyrabiać ciasto jeszcze przez około 3-5 minut. Na rozwałkowanym cieście poukładać szynkę parmeńską, mozzarellę, szpinak pokrojony na mniejsze kawałki i starty parmezan. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Po tym czasie ustawić piekarnik na 200 ºC i wstawić wieniec do zimnego piekarnika. Ciasto przykryć szczelnie folią spożywczą i umieścić w lodówce na 2 godziny.