Ananasowy sernik na zimno na makowym spodzie

Aga

Ciasta

19.04.2016 11:00

Ananasowy sernik na zimno na makowym spodzie

Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma 23,5 x 35,5 cm) i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C. Masa serowa: - 1 kg sera twarogowego (ja użyłam takiego z wiaderka) - 6 łyżek cukru pudru - 2 galaretki cytrynowe - 3 łyżeczki żelatyny - puszka ananasów - czekolada mleczna - kilka łyżek mleka Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i studzimy. Ciasto makowe: - 25dag maku - 3 jabłka - 5 jajek - kostka masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek mąki - 6 łyżek kaszy manny - 1 szkl cukru Mak zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i odstawiamy. Jeśli lubicie ciasta z makiem musicie koniecznie spróbować, bo ciasto prezentuje się bardzo elegancko, a smakuje również wybornie. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy na puch. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/04/anansowy-sernik-na-zimno-na-makowcu.html