Składniki: 2 l bulionu drobiowego 1 l zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 upieczone lub ugotowane buraki 1/4 główki białej kapusty (małej) 1 szklanka fasoli Jaś 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny jogurt naturalny sól pieprz olej rzepakowy natka pietruszki Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Podobne przepisy: Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą Barszcz czerwony z ziemniakami Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami Barszcz czerwony z uszkami Do garnka z bulionem wlewamy zakwas z buraków, dodajemy ugotowaną fasolę, utarte na grubych oczkach obrane buraki, przecier pomidorowy i obrane ząbki czosnku. Przepis na zakwas z buraków podrzucę tutaj za jakieś 2 tygodnie, przy okazji robienia następnej partii. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowaną kapustę, po chwili dolewamy odrobinę wody, żeby kapusta zmiękła, dorzucamy do zupy. Zupa z burakami i czerwoną fasolą Zupa jarzynowa z burakami Nie pamiętam czy barszcz ukraiński jadałam w dzieciństwie, czy moi rodzice w ogóle go gotowali. Pamiętajcie tylko, że jeżeli do zupy chcecie dodać jogurt, nie możecie go wrzucać do wrzącej zupy, ponieważ się zważy.